Nieuwe binnenvaarttankers voorzien van ijsversterkte schroeven

Door: Jeroen Berger, 23 november 2020

Voor de bouw van de twee nieuwe chemicaliëntankers ‘Spinoza’ en ‘Huygens’ had de eigenaar Interstream Barging een bijzondere wens. Zo moesten de schroeven niet alleen efficiënt zijn, maar ook beter bestand tegen bijvoorbeeld stukken hout in het schroefwater. Om dit te verwezenlijken, zijn de schroeven niet alleen voor een hoog rendement ontworpen, maar ook volgens de zeer strenge Fins-Zweedse ijsklasse 1C. Zo zijn ze maar liefst 20% zwaarder gemaakt dan gebruikelijk, wat betekent dat je met deze schroeven zelfs met een ijsdikte van 40 cm zou kunnen varen.

 

Naast deze ijsversterkte schroeven, zijn ook de straalbuizen door onze partner VICUSdt ontworpen. Om te komen tot een efficiënt schroefontwerp en de ideale straalbuisconfiguratie, heeft onze partner gebruik gemaakt van Computational Fluid Dynamics (CFD)-software. Deze aanpak is het beste te vergelijken met sleeptankproeven in een groot bassin waarin het scheepsmodel de vooraf ingestelde golven moet ondergaan, maar dan digitaal.

 

Hiermee heeft VICUSdt inzicht gekregen in de scheepsromp-hydrodynamica, hebben zij een snelheidsprognose berekend op basis van actuele data en hebben zij een nauwkeurige scheepsschroef-prestatieberekening uitgevoerd. Met behulp van een cavitatie-analyse konden zij daarnaast operationele kwesties als geluid, trillingen en erosieschade minimaliseren.

 

Met deze door onze partner geleverde schroeven en straalbuizen, bereikten de ‘Spinoza’ en ‘Huygens’ tijdens de proefvaarten de voorspelde snelheid, is het geluidsniveau in de woning en stuurhut zeer laag gebleken en zijn er geen noemenswaardige trillingen waargenomen.

 

Interstream Barging is tevreden met het resultaat. Volgens hen zijn het twee stille, vlot varende chemicaliëntankers geworden met een goede brandstofefficiëntie. De afbouw was in handen van Asto Shipyard en de casco’s kwamen van Gebr. de Jonge.

 

Foto: Lennart van Roosendaal van Media-Creators

 

 

Lees meer business cases