CleanSOx Compact scrubber

De nieuwe CleanSOx Compact scrubber van Clean Marine is een grote stap voorwaarts. Ten opzichte van zijn voorganger is deze scrubber 66% kleiner, 30% lichter en zijn de aanschafkosten gereduceerd met 30%. Dankzij het compacte formaat zijn er geen grote ontwerpaanpassingen meer nodig om de scrubber in te passen in een bestaand of nieuw te ontwerpen schip. Met de CleanSOx Compact scrubber, gemaakt voor schepen groter dan 400 GT en geschikt voor elk type dieselmotor, kunt u blijven profiteren van de goedkope brandstof HFO en voldoen aan alle zwavelgerelateerde wet- en regelgeving.

 

Kenmerkende eigenschappen

 

Ondanks het compacte formaat, doet deze scrubber niets af aan zijn grote voorganger. Zo werkt de CleanSOx Compact scrubber onafhankelijk, is deze eenvoudig te installeren, bedienen en onderhouden en beschikt het apparaat over de gepatenteerde gasrecirculatietechnologie. Wat dit laatste kenmerk betreft, draagt dit niet alleen bij aan een zeer grote reinigingsefficiëntie, maar zorgt het er ook voor dat er meerdere bronnen als hoofdmotoren, hulpmotoren en boilers op één scrubber installatie kunnen worden aangesloten, zonder toename van tegendruk in de uitlaatgassenleidingen. Dit draagt bij aan een snelle terugverdientijd.

 

Verder kent de CleanSOx Compact scrubber geen beperkingen qua vaargebied en voldoet de scrubber aan alle internationale en regionale wet- en regelgeving op het gebied van zwavel. Daarmee is de compacte scrubber klaar voor de toekomst. Zo is deze hybride scrubber geschikt voor zowel zee-, zoet- of brakwater in zowel een open als gesloten modus en voldoet de scrubber aan de 0,1% m/m (massaprocent) zwaveleis voor de Sulphur Emission Control Areas (SECAs) per 2015 en de mondiale zwaveleis van 0,5% m/m per 2020.

 

Voor wat betreft het waswater, komt deze zeer dicht in de buurt van de neutrale pH-waarde. Zo voldoet de CleanSOx Compact scrubber niet alleen aan de huidige IMO-eis voor het waswater, maar ook aan de strengere pH-grens (>6) voor het spuien van waswater in de Verenigde Staten (VS). Verder voldoet het pH-niveau aan de klassennotatie: “Clean Design” (DNV GL) en geldt dat het waswater minder corrosief is voor de scheepsromp en het waswaterleidingsysteem dankzij het actieve gebruik van caustic soda, die een neutrale pH-waarde van het waswater garandeert.

 

Business case

 

Een Noorse rederij zal zeven chemicaliëntankers (19900 DWT) gaan retrofitten met de CleanSOx Compact scrubber van Clean Marine. Gelet op de factoren als: afmeting, gewicht, ontwerp, kosten voor installeren en in bedrijf stellen, hybride (open en gesloten modus), aansluiting mogelijk voor meerdere bronnen (hoofdmotoren, hulpmotoren en boilers), geen restricties qua vaargebied, eenvoudig te installeren, bedienen en onderhouden, hebben zij gekozen voor deze scrubber.

 

 

Bekijk de CleanSOx Compact scrubber business case

 

 

CleanSOx-familie

 

De CleanSOx Compact scrubber is de compactste versie uit het nieuwe CleanSOx-assortiment, geïntroduceerd in 2017. Naast deze compacte scrubber, heeft Clean Marine nog twee andere ontwerpen ontwikkeld. Ik heb het hier over de CleanSOx Tower en CleanSOx MK III (zie figuur 1). Op de afmetingen na, zijn de eigenschappen van deze twee scrubbers identiek aan de CleanSOx Compact scrubber. Hiermee maakt Clean Marine de toepassing van scrubber technologie mogelijk voor vrijwel elk denkbaar schip van 400 GT of meer.

 

Figuur 1: CleanSOx Compact, CleanSOx Tower en CleanSOx MK III

 

Financiering en subsidie

 

Naast de specialistische kennis en expertise op het gebied van scrubbers, kunnen wij u ook ondersteunen bij uw onderzoek naar de mogelijke verkrijgbaarheid van subsidies en vormen van financiering.

 

Een financieringsinstrument die wij graag bij u onder de aandacht brengen, is de financieringsmogelijkheid van Export Credit Norway. Wanneer u investeert in een Noorse scrubber van Clean Marine als zijnde een retrofit-oplossing, dan kunt u tot wel 85% van de totale contractwaarde gefinancierd krijgen. De terugbetalingsperiode ligt tussen de 5 en 8,5 jaar per lening. Het rentebedrag kan gebaseerd zijn op de zogenaamde CIRR-rate of de Market based interest rate (IBOR).

 

 

Download de brochure over de scrubber retrofit financiering

 

 

Word nog groener

 

Met de efficiency PACK (restwarmtegenerator) van onze Duitse partner Orcan Energy AG, kunt u de meest compacte scrubber van Clean Marine AS nóg groener maken door ook de nu zo actuele CO2-uitstoot te reduceren. Met de restwarmtegenerator kunt u namelijk de restwarmte uit de uitlaatgassen en het motorkoelwater van uw hoofd- en hulpmotoren benutten en omzetten in elektriciteit. Deze opgewekte energie kunt u gebruiken voor het leveren van stroom voor onder andere de spoelwaterpompen van deze scrubber.

 

Service

 

Met de service van Berger Maritiem staan wij 24 uur per dag en 7 dagen in de week klaar om u snel en deskundig van dienst te kunnen zijn. Door de grote vakkennis van de door ons geselecteerde service specialisten, verlenen wij u een gedegen service voor uw scrubber, waardoor vaarschema’s zo min mogelijk in gevaar komen.

 

Wij helpen u graag verder

 

Heeft u een vraag of wilt u vrijblijvend advies? Neem gerust contact met ons op of bekijk onze blogpagina en pagina met business cases.

 

Over Berger Maritiem | Neem contact op