CleanSOx Compact scrubber business case

Door: Jeroen Berger, 31 oktober 2017

Inventor Chemical Tankers AS (ICT) uit Noorwegen heeft recentelijk gekozen voor de nieuwste CleanSOx Compact scrubber van onze partner Clean Marine. In totaal zullen zeven chemicaliëntankers (19900 DWT) worden geretrofit met deze innovatieve technologie. De schepen zijn gebouwd tussen 2015 en 2017 op de Japanse scheepswerf Fukuoka Shipyard en zullen met het installeren van deze scrubbers een milieuvriendelijk karakter krijgen. Inventor Chemical Tankers AS maakt onderdeel uit van Hansa Tankers Management AS, die een vloot heeft van 30 chemicaliëntankers.

 

Wat was de aanleiding om te investeren in scrubber technologie?

 

De zeven chemicaliëntankers van Inventor Chemical Tankers AS moeten gaan voldoen aan de wereldwijde 0,5% m/m (massaprocent) zwaveleis die per 2020 van kracht wordt. Met het installeren van deze scrubbers kon aan deze vraag worden voldaan.

 

Welke factoren hebben geleid tot het maken van deze keuze?

 

Factoren die van invloed zijn geweest bij het selecteren van de juiste scrubberfabrikant, zijn geweest: hybride (geschikt voor open en gesloten modus), geschikt voor meerdere bronnen (hoofdmotoren, hulpmotoren en boilers), afmeting, ontwerp, gewicht en de prijs voor het installeren en in bedrijf stellen van de scrubber installaties.

 

Wat was de reden om te kiezen voor Clean Marine?

 

De nieuwe in 2017 geïntroduceerde CleanSOx Compact scrubber van Clean Marine is 66% kleiner, 30% lichter en 30% goedkoper, dan zijn voorganger. Maar doet, als het aankomt op prestaties, verder niets af aan zijn grote broer.

 

Ondanks het zeer compacte formaat, werkt deze scrubber onafhankelijk, is deze eenvoudig te installeren, bedienen en onderhouden en beschikt hij over de gepatenteerde gasrecirculatietechnologie. Dit laatste draagt niet alleen bij aan een zeer grote reinigingsefficiëntie, maar zorgt er ook voor dat er meerdere bronnen (denk aan hoofdmotoren, hulpmotoren en boilers) op één scrubber installatie kunnen worden aangesloten, zonder toename van tegendruk in de uitlaatgassenleidingen.

 

Verder kent de scrubber geen beperkingen qua vaargebied en voldoet hij aan alle wet- en regelgeving op het gebied van zwavel, waaronder de mondiale zwaveleis van 0,5% m/m die per 1 januari 2020 ingaat. Met de CleanSOx Compact scrubbers kunnen de chemicaliëntankers van ICT varen in zee-, zoet- of brakwater zonder verlies van efficiëntie. De scrubbers van Clean Marine voldoen namelijk ruim aan de huidige pH-grens voor het spuien van waswater in Europa en de Verenigde Staten.

 

Foto: CleanSOx Compact scrubber van Clean Marine

 

Lees meer business cases

 

Uw naam:
Uw e-mailadres:
Stel uw vraag:
 

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Bekijk ons privacy beleid voor meer informatie.