Energie-investeringsaftrek (EIA) voor ORC gebaseerde restwarmtegenerator

Door: Jeroen Berger, 5 januari 2017 (laatst geüpdatet: 29 augustus 2019)   

Indien u investeert in een restwarmtegenerator van Orcan Energy dan kunt u in aanmerking komen voor de Energie-investeringsaftrek (EIA). De restwarmtegenerator is namelijk gebaseerd op het organische rankinecyclus (ORC)-principe. Deze techniek staat op de Energielijst van 2019. Met de Energie-investeringsaftrek (EIA) stimuleert het ministerie van Economische Zaken (EZ) duurzaam ondernemen. Het budget voor de Energie-investeringsaftrek (EIA) voor 2019 is gesteld op 147 miljoen euro.

 

Wat houdt de Energie-investeringsaftrek in?

 

Door te investeren in een restwarmtegenerator gebaseerd op het organische rankinecyclus (ORC)-principe kunt u fiscaal voordeel behalen. Zo kan de Energie-investeringsaftrek (EIA) u gemiddeld 11 procent voordeel opleveren. Dit is mede afhankelijk van uw rechtsvorm. Bijvoorbeeld of u een vennootschap onder firma (VOF) of besloten vennootschap (BV) heeft.

 

Concreet houdt het voordeel van de Energie-investeringsaftrek (EIA) in, dat u 45 procent van de investeringskosten kunt aftrekken van de fiscale winst, bovenop uw gebruikelijke afschrijving. Daardoor betaalt u minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.

 

Organische rankinecyclus (ORC)

 

De op ORC gebaseerde restwarmtegenerator werkt op een koude medium (R245fa) wat al “kookt” bij 15 graden Celsius (°C) bij atmosferische druk. De damp wordt via een eenvoudige schroefexpander omgezet in rotatie-energie. Deze schroefexpander werkt op een veel lager toerental dan bij een stoomturbine en heeft een vlakke rendementslijn over een breed werkgebied.

 

EIA aanvragen

 

Staat u op het punt om te investeren in een op ORC gebaseerde restwarmtegenerator voor uw schip en wilt u gebruik maken van de Energie-investeringsaftrek (EIA)? Wij van Berger Maritiem helpen u graag.

 

Lees meer op onze blogpagina

 

Uw naam:
Uw e-mailadres:
Stel uw vraag:
 

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Bekijk ons privacy beleid voor meer informatie.