Energie-investeringsaftrek (EIA) voor ORC gebaseerde restwarmtegenerator

Door: Jeroen Berger, 5 januari 2017 (laatst geüpdatet: 2 januari 2018)   

Indien u investeert in een restwarmtegenerator van Orcan Energy dan kunt u in aanmerking komen voor de Energie-investeringsaftrek (EIA). De restwarmtegenerator is namelijk gebaseerd op de organische rankinecyclus (ORC). Deze techniek staat op de Energielijst van 2018. Met de Energie-investeringsaftrek (EIA) stimuleert het ministerie van Economische Zaken (EZ) duurzaam ondernemen. Het budget voor de Energie-investeringsaftrek (EIA) voor 2018 is gesteld op 147 miljoen euro.

 

Wat houdt de Energie-investeringsaftrek (EIA) in?

 

Door te investeren in een restwarmtegenerator gebaseerd op de organische rankinecyclus (ORC) kunt u fiscaal voordeel behalen. Zo kan de Energie-investeringsaftrek (EIA) u gemiddeld 13,5 procent voordeel opleveren. Dit is mede afhankelijk van uw rechtsvorm. Bijvoorbeeld of u een vennootschap onder firma (VOF) of besloten vennootschap (BV) heeft.

 

Concreet houdt het voordeel van de Energie-investeringsaftrek (EIA) in, dat u 54,5 procent van de investeringskosten kunt aftrekken van de fiscale winst, bovenop uw gebruikelijke afschrijving. Daardoor betaalt u minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.

 

Organische rankinecyclus (ORC)

 

De op ORC gebaseerde restwarmtegenerator werkt op een koude medium (R245fa) wat al “kookt” bij 15 graden Celsius (°C) bij atmosferische druk. De damp wordt via een eenvoudige schroef expander omgezet in rotatie-energie. Deze schroef expander werkt op een veel lager toerental en heeft een vlakke rendementslijn over een breed werkgebied, anders dan bij een stoomturbine.

 

Op basis van de organische rankinecyclus (ORC) wordt met de restwarmtegenerator van Orcan Energy de warmte die via de uitlaatgassen en het koelwater van uw scheepsverbrandingsmotor verloren gaat deels teruggewonnen en omgezet in mechanische of elektrische energie. De installatie is speciaal geschikt gemaakt voor de typische scheepsverbrandingsmotoren met een dynamische belasting en vaak gemiddeld lage belasting.

 

Energie-investeringsaftrek (EIA) aanvragen

 

Staat u op het punt om te investeren in een op ORC gebaseerde restwarmtegenerator voor uw schip en wilt u gebruik maken van de Energie-investeringsaftrek (EIA)? Dan moet u dit binnen drie maanden na het geven van de opdracht melden op mijnrvo.nl . Voor uw aanvraag heeft u eHerkenning  (bedrijven) nodig. Indien u een voorstel wilt indienen voor de Energielijst 2019, dan kunt u dit doen tot 1 september 2018. Advies nodig bij het aanvragen? Wij van Berger Maritiem helpen u graag.

 

Lees meer op onze blogpagina

 

Uw naam:
Uw e-mailadres:
Stel uw vraag:
 

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Bekijk ons privacy beleid voor meer informatie.