Green Award kraanschip business case

Door: Jeroen Berger, 26 juni 2017

Familiebedrijf A.J. van Vliet & Zn. heeft recentelijk voor haar kraanschip, de MKS Empressa, een Green Award in ontvangst mogen nemen. Daarmee heeft de in bagger- en hefwerkzaamheden, constructie, damwanden en palen gespecialiseerde onderneming in de Rotterdamse haven zich niet alleen verzekerd van een meerjarig contract met het Havenbedrijf Rotterdam, ook loopt het bedrijf uit Ouderkerk aan den IJssel voorop in duurzaam ondernemen. Het familiebedrijf heeft zich voor het verkrijgen van dit Green Award laten adviseren door Berger Maritiem.

 

Klaar voor de toekomst

 

,,Wie wil niet kunnen zeggen dat hij het zuinigst en meest milieubewust vaart van allemaal in de Rotterdamse haven?’’ Vader Hans en zoon Jarno van Vliet kunnen het niet beter verwoorden: ze zijn blij met de zojuist behaalde Green Award voor de binnenvaart. ,,Het Green Award Programma heeft een dynamisch eisenpakket met specifieke milieueisen die regelmatig worden verbeterd en verscherpt. Met het behalen van het certificaat zijn wij dan ook groener dan de huidige gestelde emissie-eisen’’, verduidelijkt Hans van Vliet.

 

,,De geldigheidsduur van het certificaat is drie jaar, maar we weten nu al dat we ook na die drie jaar zullen voldoen aan de dan geldende milieueisen (EU Stage V, red.)’’, vult Jarno van Vliet aan. En dat is uniek voor een schip van deze leeftijd. Want Green Awards worden vooral verstrekt aan nieuwbouwschepen en dit kraanschip stamt uit het jaar 1964.

 

Desondanks is de MKS Empressa, inzetbaar voor bagger- en hijswerkzaamheden (tot 16 ton), altijd wel up-to-date gehouden en is dit kraanschip vaker verduurzaamd. Zo is het schip, met een lengte van 55 meter en een breedte van 9,5 meter (en spudpalen van 25 meter lang), al sinds zes jaar VCA-gecertificeerd en is er flink geïnvesteerd in aanpassingen.

 

Welke duurzame maatregelen zijn er genomen?

 

Om voor het Green Award in aanmerking te komen, is onder andere de voortstuwingsmotor voorzien van een SCR katalysator en roetfilter van Fischer Abgastechnik voor het reinigen van de uitlaatgassen. Na een onafhankelijke meting bleek dat de uitlaatgassen nu al schoner zijn dan de in de toekomst geldende EU Stage V emissie eisen. Verder zijn er twee nieuwe generatorsets en een nieuwe kopschroefmotor geplaatst. Het kraanschip, wat een snelheid haalt van 14 km per uur, werkt nu zeker tachtig tot negentig procent schoner dan voorheen. Mede dankzij de innovatieve technologieën die zijn toegepast.

 

Waarom een Green Award?

 

Naast dat de familie Van Vliet zich met een Green Award heeft verzekerd van een meerjarig contract met het Havenbedrijf Rotterdam, zijn de voordelen talrijk. Zo kan naast een verbetering van het imago, een extra schoon, milieuvriendelijk en veilig binnenvaartschip in veel gevallen zorgen voor een verbeterde positie bij ladingverwerving en onder andere ook korting op havengeld ontvangen. Dat is nu al merkbaar, ervaart Hans van Vliet. ,,Duurzaam ondernemen wordt steeds meer gewaardeerd. Bij aanbestedingen heb je vaak duidelijk een streepje voor.’’

 

Redenen te over dus om te opteren voor een Green Award. Hoewel de mannen zich realiseren dat de haalbaarheid en mogelijkheden hiertoe natuurlijk per situatie en per bedrijf verschillen. Voor het familiebedrijf, waar ook echtgenote en moeder Trudi meewerkt, smaakt het behalen van het Green Award in elk geval naar meer. ,,We oriënteren ons momenteel hoe we ook onze beide andere schepen, de Poolster en Incepto, kunnen voorzien van een Green Award. Het moment is rijp. De motor van de Incepto is bijna aan vervanging toe en dat biedt ons de kans om ook met dit schip aan de slag te gaan.’’

 

 

Download het artikel van A.J. van Vliet & Zn. uitgegeven in De Stroming Courant

 

 

Hoe hebben wij de familie Van Vliet daarbij geholpen?

 

We zijn begonnen met het in kaart brengen van de huidige situatie. Vervolgens hebben wij een actieplan opgesteld (waarbij wij alle praktische opties op een rij hebben gezet) en hebben wij tezamen met de familie Van Vliet een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd. Hans, Trudi en Jarno van Vliet zijn blij met het behaalde resultaat.

 

Lees meer business cases

 

Uw naam:
Uw e-mailadres:
Stel uw vraag:
 

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Bekijk ons privacy beleid voor meer informatie.