Groene deal biedt volop kansen voor maritieme toeleveranciers

Door: Kees Berger, 15 juli 2013

Hendrik-Ido-Ambacht / Lysaker (Norway) - Volgens Kees Berger van Berger Maritiem is de samenwerkingsovereenkomst die zijn, nog jonge, onderneming recent sloot met Clean Marine uit Noorwegen, niet alleen een mooie opsteker voor zijn eigen onderneming, maar kan de Nederlandse maritieme cluster ook hiervan volop profiteren.

 

Vanaf 2015 geldt er voor bepaalde gebieden in de Wereld waaronder ook de Noordzee, strengere eisen op alle, dus ook op bestaande, schepen voor de uitstoot van zwavel.

 

Het is met name deze zwavel die zorgt voor de, zo is inmiddels wel bekend, schadelijke zure regen. Deze belangrijke stap, gezet door de IMO, is dus niet alleen bedoeld om het milieu te sparen, maar levert ook iets op, namelijk een beter imago voor de tot nu toe als minders schoon bekend staande zeevaart.

 

De regel houdt in, dat de schepen in bepaalde gebieden, van hoogzwavelige zware olie over moeten schakelen naar laag zwavelige gasolie, mits ze een nabehandelingssysteem ook wel scrubber genoemd geïnstalleerd hebben. Deze laatste systemen, welke door Clean Marine geleverd worden, zijn niet goedkoop, maar zijn in veel gevallen wel terug te verdienen binnen 2-4 jaar, want die laag zwavelige gasolie is veel duurder dan de stookolie.

 

Berger verwacht, gezien de vele aanvragen en gesprekken die hij heeft gevoerd met  rederijen die trend zettend zijn, dat er veel belangstelling is voor deze scrubbers. Dit houdt in dat er nieuwe activiteiten en dus werkzaamheden moeten worden ontwikkeld, die de installatie en service, van dit product moeten ondersteunen. Dit biedt dus volop kansen  voor ontwerpbureaus, reparatiewerven, installatie- en service bedrijven.

 

De heer Frode Helland-Evebø van Clean Marine geeft aan dat zij met deze nieuwe samenwerking het belang willen onderschrijven van de Nederlandse Maritiem cluster voor hun verder groei en ontwikkeling.

 

Clean Marine AS is een Noorse snelgroeiende onderneming, een pionier op het gebied van de ontwikkeling van multistream en hybride exhaust gas cleaning systems, ook wel scrubbers genoemd. Zij zijn één van de grondleggers van de EGCS Association en hebben een duidelijke maritieme focus.

 

Berger Maritiem is een nog jonge onderneming met als belangrijke activiteit het adviseren en begeleiden van reders bij het implementeren van nieuwe vaak innovatieve technieken om energie te besparen en emissies te reduceren.

 

Lees meer op onze blogpagina

 

Uw naam:
Uw e-mailadres:
Stel uw vraag:
 

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.