Hybride of elektrische voortstuwing schip

Is hybride of elektrische voortstuwing iets voor uw schip? Belangrijk om te weten is, dat de voortstuwing moet passen bij uw vaarprofiel. Of het nu gaat om uw binnenvaartschip, tanker, passagiersschip, sleepboot, patrouillevaartuig, offshore schip of mega jacht, elk schip is anders en vergt een op maat gesneden aanpak. Onderzoek samen met ons of hybride of elektrische voortstuwing iets is voor uw type schip.

 

Wat zijn de voordelen van hybride of elektrische voortstuwing?

 

Hybride voortstuwing betekent dat het schip op twee manieren kan worden voortgestuwd, namelijk: elektrisch (via het accupunt of dieselelektrisch) of mechanisch (met andere woorden: dieseldirect). Hierdoor heeft u als scheepseigenaar of reder zowel de voordelen van dieselelektrisch varen bij laag vermogen, als de voordelen van dieseldirect bij hoog vermogen. Indien u bijvoorbeeld met uw binnenvaartschip of baggerschip lang met verschillende vermogens vaart, kunt u met hybride voortstuwing dus slimmer omgaan met de beschikbare energie en besparen op uw brandstofkosten.

 

Met een elektrische voortstuwing profiteert u van het lage geluidsniveau, de geringe trillingen en van het grote koppel dat direct aanwezig is bij wegvaren en manoeuvreren.

 

Is hybride of elektrische voortstuwing iets voor uw schip?

 

Het is ons streven om “groene” oplossingen te bieden die ook een bijdrage kunnen leveren aan het bedrijfsresultaat. Een hybride of elektrische voortstuwing hoeft dan niet per definitie ook de meest rendabele oplossing te zijn voor uw type schip. Op basis van een grondige optimalisatiescan, die minimaal zal bestaan uit een analyse van het bedrijfsprofiel, vaarprofiel, het scheepsontwerp, de voortstuwingssystemen, de energiesystemen en alle andere geïntegreerde systemen, komen wij samen met u tot het juiste voortstuwingsconcept.

 

Hybride of elektrische voortstuwing van ontwerp tot levering

 

Naast het ontwerpen van de elektrische en mechanische opstelling, kunnen wij u ook de hybride of elektrische voortstuwingsinstallatie turn-key opleveren. Zo kunnen wij u helpen bij het vinden, selecteren en leveren van de juiste motoren, generatoren, frequentieregelaars en besturing. Ook voortstuwingscomponenten als een scheepsschroef voor hybride aandrijving behoren daarbij tot de mogelijkheden.

 

Green Award binnenvaart

 

Bent u in het bezit van één of meerdere binnenvaartschepen? Dan informeren wij u graag over het volgende. Per 1 januari 2011 bestaat er een zogenaamd Green Award voor binnenvaartschepen die voldoen aan specifieke milieueisen. Het doel van het Green Award is om binnenvaartondernemers te erkennen die meer hebben gedaan om hun binnenvaartschip milieuvriendelijker te krijgen dan de geldende eisen. Naast een verbetering van het imago kan een binnenvaartschip met een Green Award onder andere zorgen voor een verbeterde positie bij ladingverwerving, een korting op havengeld en een extra financiële bijdrage van uw bank.

 

Het Green Award voor de binnenvaart werkt volgens een puntensysteem. Bekend is dat u met het installeren van een hybride of elektrische voortstuwingsinstallatie al snel veel punten kunt behalen om in aanmerking te kunnen komen voor een Green Award voor uw binnenvaartschip. Zo kunt u bijvoorbeeld in aanmerking komen voor het zogenaamde recent gelanceerde Platinum label.

 

Het Platinum label van de Green Award Foundation is bedoeld voor binnenvaartschepen die een aantal uur per dag zonder uitstoot van koolstofdioxide (CO2), zwaveloxiden (SOx), stikstofoxiden (NOx) en fijnstof (PM) varen. Deze uitstoot wordt vermeden door het elektrisch varen op batterijen of brandstofcellen, waarbij bijvoorbeeld de brandstofcel werkt op pure waterstof.

 

Binnenvaartschepen die emissieloos varen en in het bezit zijn van een Platinum label, krijgen per 1 januari 2018 in de Amsterdamse en Zaanse haven 20% korting op het binnenhavengeld.

 

 

Lees meer over het Green Award voor de binnenvaart

 

 

Financiering en subsidie

 

Naast een turn-key oplevering, kunnen wij u ook ondersteunen bij uw onderzoek naar de mogelijke verkrijgbaarheid van subsidies en vormen van financiering.

 

Een fiscale regeling die wij graag onder uw aandacht brengen is de Energie-investeringsaftrek (EIA). Door te investeren in een hybride of elektrische voortstuwingsinstallatie kunt u namelijk fiscaal voordeel behalen. Zo kan de Energie-investeringsaftrek (EIA) in 2018 u gemiddeld 13,5 procent voordeel opleveren. Dit is mede afhankelijk van uw rechtsvorm. Bijvoorbeeld of u een vennootschap onder firma (VOF) of besloten vennootschap (BV) heeft.

 

Word nog “groener” door ook de restwarmte te benutten

 

Met het toevoegen van een restwarmtegenerator op uw hybride of elektrische voortstuwingssysteem kunt u de warmte die via de uitlaatgassen en het koelwater van uw geïnstalleerde motoren verloren gaat deels terugwinnen en omzetten in mechanische of elektrische energie. Hierdoor maakt u ook optimaal gebruik van de restwarmte van uw voortstuwingsinstallatie.

 

Belangrijk om te weten is, dat de restwarmtegenerator van Orcan Energy is gebaseerd op de organische rankinecyclus (ORC). Deze techniek staat op de Energielijst van 2018. Hierdoor kunt u ook, door aanvullend te investeren in een dergelijk systeem, profiteren van de Energie-investeringsaftrek (EIA).

 

Service

 

Met de service van Berger Maritiem staan wij 24 uur per dag en 7 dagen in de week klaar om u snel en deskundig van dienst te kunnen zijn. Door de grote vakkennis van de door ons geselecteerde service specialisten, verlenen wij u een gedegen service voor uw hybride of elektrische voortstuwingsinstallatie, waardoor vaarschema’s zo min mogelijk in gevaar komen.

 

Wij helpen u graag verder

 

Heeft u een vraag of wilt u vrijblijvend advies? Neem gerust contact met ons op of lees onze blogpagina en pagina met business cases.

 

Over Berger Maritiem | Neem contact op