Oliereinigingssysteem

Hoewel de opties aan duurzame alternatieven toenemen, is de overgrote meerderheid in de maritieme sector nog steeds afhankelijk van olie die wordt gebruikt in motoren en aandrijfsystemen als tandwielkasten, schroefassystemen, boegschroeven en roerpropellers. Door middel van een uniek tweetrapsproces, verwijdert het innovatieve en gepatenteerde oliereinigingssysteem van onze Noorse partner Wågene Purifiner Technology zowel de deeltjes als het water en geëmulgeerd water uit de olie.

 

Met dit systeem verhoogt u de beschikbaarheid van uw installaties (en voorkomt u daarmee onverwachtse onderhoudskosten), verlengt u de levensduur van uw olie (en brengt u daarmee tegelijk uw milieuvoetafdruk omlaag), hoeft u minder snel uw filterpatronen te vernieuwen, en hoeft u bovendien minder vervuilde olie af te voeren.

 

 

De oliereinigingssystemen van Wågene Purifiner Technology zijn nu voor meer dan 15 jaar op de markt en de techniek erachter heeft aangetoond dat deze goed werkt met alle soorten olie. Van de gangbare minerale olie en synthetische olie tot en met de milieuvriendelijke EAL-smeermiddelen. In tegenstelling tot “normale” olie, is EAL-olie biologisch afbreekbaar. Dit betekent onder meer dat deze olie extra gevoelig is voor water. Doordat dit reinigingssysteem ook het water uit deze olie verwijdert, minimaliseert het de kans op uitval van uw vaak kostbare apparatuur.

 

Vanwege de hoge gevoeligheid voor water, is het voor EAL-olie aanbevolen om juist voor deze biologische afbreekbare oliën continu reiniging toe te passen. In de praktijk heeft onze partner de effectiviteit getest met hun oliereinigingssysteem door geëmulgeerd water in EAL-olie te verwijderen. Deze tests hebben goede resultaten opgeleverd. Gebleken is, dat de Wågene-systemen alle soorten olie reinigen met een viscositeit van 32 tot 320.

 

Waarom oliereiniging?

 

Olie in motoren en aandrijfsystemen wordt blootgesteld aan verschillende soorten vervuiling. Zoals vaste deeltjes en ‘chemische’ vervuiling, meestal in de vorm van water door condensatie of lekkage. Wanneer de vervuiling in de olie te hoog is, moet u de olie verversen of een spoeling uitvoeren (snelle zuivering van olie) om de olie min of meer terug te krijgen naar de ‘schone’ oliestatus, zodat het weer in een systeem kan worden gebruikt.

 

Jarenlange ervaring heeft aangetoond dat continu oliereiniging het beste resultaat oplevert als het aankomt op het behoudt van de ‘zuiverheid’ van de olie. Om een voorbeeld te geven, heeft het Noorse Shell een onderzoek gedaan naar het voorkomen van storingen in een hydraulisch systeem. Uit hun studie is naar voren gekomen dat ongeveer 80% van alle storingen en foutmeldingen in een hydraulisch systeem te wijten is aan vervuilde olie. Deze olie is dan vervuild met vaste deeltjes en chemicaliën en bevat ongeveer 30 tot 40% water.

 

Olieanalyses

 

Olieanalyses zijn van belang om bij te kunnen houden hoe de actuele kwaliteit is van uw olie. Door regelmatig olieanalyses uit voeren, krijgt u het beste grip op het deeltjes- en watergehalte in uw olie. Wij kunnen u helpen bij het vinden en selecteren van het juiste laboratorium om uw monsters te kunnen controleren.

 

Geschikt voor veel type schepen en systemen

 

De technologie is toepasbaar in vele soorten schepen. Denk aan veerboten, cruiseschepen, bulkcarriers, tankers, sleepboten, roroschepen, kustwachtvaartuigen, visserijschepen en offshore-schepen als seismische schepen, platformbevoorradingsschepen, ankerbehandelingssleepboten en FPSO-schepen.

 

De systemen zijn zeer geschikt voor onder meer motoren, tandwielkasten, schroefassystemen, boegschroeven, roerpropellers, stuurmachines, stabilisatoren, kranen, lieren en ankers.

 

Verschillende soorten oliereinigingssystemen

 

Wågene heeft zowel standaard systemen als een mobiele versie ontwikkeld. Met deze mobiele unit, waar u heel gemakkelijk een sterk vervuild oliesysteem mee kunt spoelen, zijn alle componenten op een trolley gemonteerd. Vervolgens is deze binnen een paar minuten aangesloten op uw installatie. Als dit systeem eenmaal is gestart, is er verder geen supervisie meer nodig. Daarnaast heeft onze partner ook een specifiek oliereinigingssysteem voor dieselmotoren en voor het reinigen van dieselbrandstof en de “schonere” diesels met bio toevoeging.

 

Foto: standaard oliereinigingssysteem (links) en mobiel oliereinigingssysteem (rechts)

 

Referenties

 

Onze partner Wågene Purifiner Technology is een wereldleider geworden in het ontwikkelen en leveren van kosteneffectieve oliereinigingssystemen voor de maritieme sector. Tot dusver hebben zij al meer dan 3.000 installaties mogen leveren aan de scheepvaart, offshore en industrie. Neem voor de referentielijst gerust contact met ons op.

 

Service

 

Met de service van Berger Maritiem staan wij 24 uur per dag en 7 dagen in de week klaar om u snel en deskundig van dienst te kunnen zijn. Door de grote vakkennis van de door ons geselecteerde servicespecialisten, verlenen wij u een gedegen service voor uw oliereinigingssysteem, waardoor vaarschema’s zo min mogelijk in gevaar komen.

 

Wij helpen u graag verder

 

Heeft u een vraag of wilt u vrijblijvend advies? Neem gerust contact met ons op of bekijk onze blogpagina en pagina met business cases.

 

Over Berger Maritiem | Contact opnemen