Restwarmtegenerator binnenvaart koppelverband business case

Door: Jeroen Berger, 23 november 2016 (laatst geüpdatet: 2 januari 2018)  

Voor een koppelverband in de binnenvaart draagt een restwarmtegenerator bij aan een forse CO2-reductie en besparing op de brandstofkosten. Voor dit typische binnenvaartschip hebben wij de mogelijke jaarlijkse besparing aan CO2-uitstoot en brandstofkosten en de terugverdienperiode voor twee restwarmtegeneratoren van Orcan Energy berekend. Het koppelverband in dit voorbeeld is in totaal 172 meter lang en 11,45 meter breed. Met behulp van deze restwarmtegeneratoren wordt de warmte die via de uitlaatgassen en het koelwater van de scheepsverbrandingsmotoren verloren gaat deels teruggewonnen en omgezet naar mechanische energie.

 

Terugverdienperiode warmte terugwin installaties

 

De terugverdienperiode is een goede methode om te bepalen in welke tijdsduur de investeringsuitgaven zijn terugverdiend in de vorm van een positieve kasstroom (cashflow). De terugverdienperiode is hierbij gelijk aan het investeringsbedrag gedeeld door de jaarlijkse cashflow.

 

Voor het berekenen van de terugverdientijd van de twee restwarmtegeneratoren op het desbetreffende binnenvaartschip (koppelverband) zijn nodig: de aanschafkosten en de jaarlijkse besparing aan brandstofkosten.

 

Als het gaat om het investeringsbedrag zijn wij uitgegaan van 300 duizend euro. Dit indicatieve bedrag is gebaseerd op twee restwarmtegeneratoren.

 

Om de jaarlijkse besparing aan CO2-uitstoot en brandstofkosten te berekenen hebben wij ons op het volgende gebaseerd: de actuele brandstofadviesprijs, het operationeel vaarprofiel, de warmte inhoud van de uitlaatgassen van de dieselmotor bij de verschillende belastingpunten en de energie die teruggewonnen kan worden.

 

Als gasolieprijs hebben we een bedrag van 550 euro/mTon genomen.

 

Om inzicht te krijgen in het operationeel vaarprofiel hebben wij op jaarbasis gekeken naar de tijd dat het schip op vollast en deellast vaart (zie tabel 1).

 

Het aantal draaiuren op jaarbasis is gesteld op 5500.

 

 

Operationeel vaarprofiel

 

Belasting in %

Tijd in %

100

2

75

2

54

77

24

19

 

Tabel 1: operationeel vaarprofiel

 

De gemiddelde belastinggraad over het jaar is dan op basis van het operationeel vaarprofiel berekend op 46% van de nominale belasting.

 

Aan boord van het schip zijn twee Cummins QSK38-M1 scheepsverbrandingsmotoren geïnstalleerd met beide een motorvermogen van 1044 kW. Bekijken wij de motorgegevens, dan bedraagt het brandstofverbruik - zonder de twee restwarmtegeneratoren en gebaseerd op het vaarprofiel - ongeveer 1.460.000 liter op jaarbasis.

 

Met het installeren van de twee restwarmtegeneratoren op het binnenvaartschip komt de jaarlijkse besparing op ongeveer 82.500 euro, op basis van het operationele vaarprofiel en de terug te winnen warmte energie volgens onderstaande grafiek (zie figuur 1).

 

Figuur 1: terug te winnen warmte energie

 

Bekijken wij vervolgens de CO2-reductie, dan wordt met het installeren van de restwarmtegeneratoren hiermee ongeveer 441 ton CO2 per jaar gereduceerd.

 

Als wij dan de totale investering (€ 300.000) delen door de jaarlijkse besparing (€ 82.500), dan komen wij met het installeren van twee restwarmtegeneratoren voor dit type binnenvaartschip op een terugverdientijd van iets meer dan 3,5 jaar. Neemt de gasoliebrandstofprijs in de toekomst toe, dan veranderen daarmee ook de terugverdienperiodes (zie tabel 2).

 

 

Terugverdientijden restwarmtegeneratoren

 

Gasolieprijs in euro/mTon

Tijd in jaren

550

3,6

650

3,1

750

2,6

850

2,4

 

Tabel 2: terugverdientijden

 

Fiscaal voordeel met de Energie-investeringsaftrek (EIA)

 

De restwarmtegeneratoren van Orcan Energy is gebaseerd op de organische rankinecyclus (ORC) en voldoet daarmee aan de energieprestatie-eisen van de Energie-investeringsaftrek (EIA). Door te investeren in een restwarmtegenerator gebaseerd op ORC kunt u fiscaal voordeel behalen. Zo kan de EIA u in 2018 gemiddeld 13,5 procent voordeel opleveren. Dit is mede afhankelijk van uw rechtsvorm. Bijvoorbeeld of u een vennootschap onder firma (VOF) of besloten vennootschap (BV) heeft.

 

 

Bekijk de animatievideo van de restwarmtegenerator van Orcan Energy

 

 

Lees meer business cases

 

Uw naam:
Uw e-mailadres:
Stel uw vraag:
 

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Bekijk ons privacy beleid voor meer informatie.