Restwarmtegenerator binnenvaart koppelverband Caterpillar C32 business case

Door: Jeroen Berger, 6 april 2017 (laatst geüpdatet: 2 januari 2018)   

De Century I en II behoort tot de vloot van Ruijven BV, waar Rook Ruijtenberg de eigenaar van is. Het binnenvaart koppelverband is in totaal 190 meter lang. Het is een speerpunt geweest om dit binnenvaartschip zo duurzaam mogelijk te maken. Voor de Century mag onze Duitse partner Orcan Energy een efficiency PACK (restwarmtegenerator) gaan leveren.

 

Basis gelegd

 

Met de Century werd voor Ruijven de basis gelegd voor een complete vloot aan koppelverbanden van tussen de 5300 en 5600 ton. Het gaat respectievelijk om de Century, Calypso, Explosief, Gavialis en Statendam. Rook Ruijtenberg heeft de meeste koppelverbanden met compagnons gebouwd.

 

In 2016 werden nummer zes en zeven aan de vloot van Ruijven toegevoegd. Ik heb het hier over de koppelverbanden Breitling I en II en de Alorba I en II. Zes koppelverbanden zijn met hun 183 bij 11,45 meter precies op maat voor de Boven-Rijn tot Bazel. Alleen het koppelverband Century I en II komt door zijn totale lengte van 190 meter niet verder dan Straatsburg. Ruijven beschikt verder nog over twee duw-sleepboten. Dit zijn de Spintore en Rofra. Deze worden voor wisselend werk ingezet.

 

‘Schoon is de trend’

 

Volgens Ruijtenberg is schoon de trend. De Werkendamse scheepvaartondernemer vertelt dat ze al hun schepen zo ‘groen’ mogelijk proberen te bouwen. Dat Ruijven hiermee de daad voegt bij het woord, blijkt wel nadat Rook Ruijtenberg voor de Century I en II ervoor heeft gekozen om aan beide Caterpillar C32-motoren één efficiency PACK (restwarmtegenerator) te koppelen. Hiermee benut de Century de normaal verloren gaande energie uit de uitlaatgassen en het koelwater en wordt deze omgezet in mechanische energie.

 

Restwarmtegenerator

 

De restwarmtegenerator voor de Century I en II is gebaseerd op de Organic Rankine Cyclus (ORC). Deze werkt op een koude medium (R245fa) wat al “kookt” bij 15 graden Celsius (°C) bij atmosferische druk. De damp wordt via een eenvoudige schroef expander omgezet in rotatie-energie. Deze schroef expander werkt op een veel lager toerental en heeft een vlakke rendementslijn over een breed werkgebied, anders dan bij een stoomturbine. De efficiency PACK gekoppeld aan beide Caterpillar C32-motoren verhoogt de energie-efficiëntie, verlaagt het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot.

 

 

Bekijk de animatievideo van de restwarmtegenerator van Orcan Energy

 

 

Fiscaal voordeel met de Energie-investeringsaftrek (EIA)

 

De efficiency PACK (restwarmtegenerator) van Orcan Energy is gebaseerd op de organische rankinecyclus (ORC) en voldoet daarmee aan de energieprestatie-eisen van de Energie-investeringsaftrek (EIA). Doordat Ruijven investeert in een restwarmtegenerator gebaseerd op ORC kunnen zij hierdoor fiscaal voordelig investeren. De EIA kan in 2018 oplopen tot gemiddeld 13,5 procent.

 

  

 

Lees meer business cases

 

Uw naam:
Uw e-mailadres:
Stel uw vraag:
 

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Bekijk ons privacy beleid voor meer informatie.