Roetfilter en SCR-katalysator komen in aanmerking voor MIA en Vamil

Door: Jeroen Berger, 5 januari 2017 (laatst geüpdatet: 29 augustus 2019)

Indien u investeert in een roetfilter en SCR-katalysator op uw schip dan kunt u in aanmerking komen voor de investeringsregelingen MIA en Vamil. Doordat het roetfilter en de SCR-katalysator op de Milieulijst van 2019 staan, kunt u als ondernemer fiscaal voordelig investeren.

 

De Nederlandse overheid wilt investeringen in milieuvriendelijke apparaten stimuleren. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) en het ministerie van Financiën hebben daarom via de twee investeringsregelingen MIA en Vamil het investeren in milieuvriendelijke technieken extra aantrekkelijk gemaakt.

 

Bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor MIA en Vamil staan vermeld op de Milieulijst. Het roetfilter en de SCR-katalysator voldoen aan de gestelde eisen opgesteld door het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) in samenwerking met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

 

Bij het beoordelen van de milieuverdiensten van een roetfilter en SCR-katalysator is er gekeken naar de aard van de emissies die worden gereduceerd, de mate waarin de emissies worden gereduceerd, de aard van beide technologieën en de meerkosten ten opzichte van de minder milieuvriendelijke alternatieven.

 

Met de regeling Milieu-investeringsaftrek (MIA) kunt u van een investeringsaftrek profiteren die kan oplopen tot 36 procent van het investeringsbedrag. Dat komt bovenop uw gebruikelijke investeringsaftrek. Met de regeling willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) kunt u 75 procent van de investeringskosten afschrijven. Dat kan op een door uzelf te bepalen tijdstip en levert een liquiditeit- en rentevoordeel op. Het budget voor MIA bedraagt voor 2019 114 miljoen euro. Voor Vamil is in 2019 25 miljoen euro beschikbaar gesteld.

 

MIA en Vamil aanvragen

 

Staat u op het punt om te investeren in een roetfilter of SCR katalysator voor uw schip en wilt u gebruik maken van de investeringsregelingen MIA en Vamil? Dan moet u dit binnen drie maanden na het geven van de opdracht melden. De MIA en/of Vamil kunt u aanvragen via mijnrvo.nl . Vraag hiervoor op tijd eHerkenning  aan. Betrouwbaarheidsniveau 1 (eH1) is voldoende. Op mijnrvo.nl kunt u een toelichting vinden (stappenplan) waar u op moet letten als u een aanvraag indient. Advies nodig bij het aanvragen? Wij van Berger Maritiem helpen u graag.

 

Lees meer op onze blogpagina

 

Uw naam:
Uw e-mailadres:
Stel uw vraag:
 

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Bekijk ons privacy beleid voor meer informatie.