Scheepsschroef ontwerp

Samen met VICUSdt zijn wij gespecialiseerd in het ontwerpen van de meest efficiënte scheepsschroef voor uw type schip en vaarprofiel. Of het nu gaat om een binnenvaartschip (ook wel een binnenschip genoemd), tanker, passagiersschip, sleepboot, patrouillevaartuig, offshore schip of mega jacht, ons doel is hierbij dat wij met onze op maat ontworpen scheepsschroef het maximale uit uw aanwezige motorvermogen willen halen.

 

Een scheepsschroef met maximaal rendement

 

Voor het bepalen van de juiste scheepsschroef zijn niet alleen het motorvermogen, het schroeftoerental en de gewenste vaarsnelheid bepalende factoren, ook de vorm van het (onderwater)schip, diepgang, waterstand, ruwheid van de scheepsbodem en het gewicht van het schip spelen hierbij een belangrijke rol.

 

De scheepsschroeven die VICUSdt ontwerpt, zijn stuk voor stuk uniek te noemen. Elke scheepsschroef is namelijk een innovatie op zichzelf. Zo worden alle scheepsschroeven ontworpen met één duidelijk doel voor ogen: hoe kan met onze scheepsschroef de allerbeste prestatie worden bereikt voor uw type schip?

 

Om dit te kunnen verwezenlijken maakt VICUSdt gebruik van haar geavanceerde CFD berekening. Dit is een simulatieprogramma waarmee de waterstroming rond een schip kan worden gesimuleerd, zonder dat het schip al daadwerkelijk vaart. Zo kunnen wij bijvoorbeeld zien hoe het water bij de scheepsschroef komt en wat de effecten zijn van de appendages bij de scheepsschroef.

 

Het scheepsschroef ontwerp wordt voor elk type schip en naar de wensen van de klant geoptimaliseerd. Hierdoor ontstaat er een scheepsschroef met een zo hoog mogelijke efficiëntie én een scheepsschroef met een zo laag mogelijke productie van geluid en trillingen. Wij begrijpen maar al te goed dat de scheepsschroef een vitaal, maar kwetsbaar onderdeel is van het schip. Zo zijn wij altijd opzoek naar het beste rendement van de scheepsschroef voor uw type schip.

 

Productie voor de meest voorkomende type scheepsschroef

 

De scheepschroef, welke bestaat uit op een naaf geplaatste bladen die een schroefoppervlak beschrijven, komt voor in vele vormen, afhankelijk van het type schip. De scheepsschroeven die VICUSdt, samen met Fundivisa (onze gieterij uit Vigo), ontwikkelt komen voor als open schroeven, straalbuisschroeven, boegschroeven, oppervlakteschroeven en supercaviterende schroeven.

 

Maar ook speciale schroeven voor een roerpropeller (waarbij de schroef in een behuizing geplaatst is die zelf kan roteren, zodat deze alle kanten op kan stuwen) en een waterjet (een voortstuwer om schepen mee voort te bewegen) behoren tot de mogelijkheden.

 

 

Lees meer over onze gieterij en de totstandkoming van onze scheepsschroef

 

 

Scheepsschroef voor de meest uiteenlopende scheepstypen

 

De door VICUSdt ontworpen scheepsschroef is geschikt voor vrijwel alle denkbare type schepen. Zo kunnen de scheepschroeven worden toegepast in bijvoorbeeld droge lading schepen, tankers, passagiersschepen, multi-purposeschepen, marineschepen, visserijschepen, baggerschepen, werkschepen, schepen ten dienste van de scheepvaart, jachten, snelle schepen en offshore schepen.

 

Scheepsschroef met hydrodynamisch schroefblad

 

Een standaard scheepsschroef bestaat uit een naaf met daaraan minimaal 2 bladen, symmetrisch onder een hoek gemonteerd. De door VICUSdt ontworpen schroefbladen zijn, met behulp van CFD, daarnaast altijd hydrodynamisch gevormd. Wat is nu precies het nut hiervan?

 

Doordat de bladen van de scheepsschroef met behulp van CFD onder de meest ideale hoek (ten opzichte van de aanstroomhoek) worden berekend, wordt de meest efficiënte en effectieve liftkracht opgewekt. Deze heeft een voorwaartse component, de stuwkracht, die het schip daardoor op de meest slimme manier voortstuwt.

 

Scheepsschroef ook voor hybride toepassingen

 

Een hogere stuwkracht, meer efficiëntie en vermindering van vibraties en cavitatie zijn hoofdzakelijk het doel bij het ontwerp van iedere scheepsschroef. Niet alleen voor traditionele voortstuwingssystemen. Ook voor hybride aandrijving is de juiste kennis en ervaring in huis voor het ontwerpen en fabriceren van de meest slimme scheepsschroef.

 

 

Wij helpen u graag verder

 

Heeft u een vraag of wilt u vrijblijvend advies? Neem gerust contact met ons op of lees wat onze medewerkers delen op onze blogpagina.

 

Maak een afspraak | Neem contact op