Waterkoelsysteem voor hybride en elektrische voortstuwing

Door de ingezette elektrificatie, zien wij componenten als accu’s, brandstofcellen, frequentieomvormers, elektromotoren en generatoren steeds vaker verschijnen in duurzame scheepsontwerpen. Voor een juiste werking moeten ze goed gekoeld worden en wij denken dat waterkoeling in veel gevallen de beste optie is. Water heeft namelijk een grotere soortelijke warmte dan lucht, het alternatief. Hierdoor koelen de systemen niet alleen efficiënter, maar zijn ze ook tot 50% kleiner van formaat en verbruiken ze fors minder energie. Waterkoeling is ook veel veiliger dan luchtkoeling en kan zeer bepalend zijn voor een lange levensduur van de vaak kostbare componenten.

 

Sinds 2000 heeft onze Finse partner Adwatec zich gespecialiseerd in de ontwikkeling van zeer veilige, compacte en uiterst betrouwbare waterkoelsystemen. De essentional en non-essential koelsystemen voor de hybride en elektrische voortstuwing hebben een hoge koelefficiënte en zijn geschikt voor intensief gebruik op zee en in de offshore-sector.

 

Koelsystemen

 

De waterkoelsystemen kunnen worden geleverd als een open-frame-oplossing of vooraf worden geïnstalleerd in een standaard kast. De koelstations circuleren koelvloeistof tussen de componenten en warmtewisselaar. Een driewegklep wordt gebruikt om een constante temperatuur te garanderen en condensatie te voorkomen.

 

Een modulaire opbouw en meerdere beschikbare opties zoals verschillende warmtewisselaars, regelsystemen en pompen zorgen voor de juiste oplossing met passend koelvermogen en de juiste koelvloeistofstroom. De koelsystemen zijn onder andere uitgerust met een visuele koelvloeistofniveau-indicatie en lekdetectie en de roestvrijstalen componenten zorgen voor een lange en betrouwbare werking.

 

Compact en eenvoudig in onderhoud

 

Op schepen is de ruimte in de machinekamer vaak beperkt. Om die reden zijn de waterkoelsystemen zo compact mogelijk gemaakt. De meest compacte variant is 400 bij 600 mm.

 

Een compact formaat betekent echter niet dat het onderhoud moeilijk is. Door de modulaire opbouw van de koelstations is elk onderdeel gemakkelijk te zien en te bereiken. Dit leidt op zijn beurt tot de kortst mogelijke visuele inspectie en onderhoudstijd.

 

Hoge kwaliteitsstandaard

 

Adwatec maakt gebruik van hoogwaardige materialen en eersteklas Europese componenten. En hoewel de waterkoelsystemen voor de elektrische voortstuwing zich al hebben bewezen in hun gebruik, worden de producten altijd eerst uitvoerig getest, voordat ze naar de klant worden opgestuurd.

 

Daarnaast worden alle tests uitgevoerd in overeenstemming met de gangbare industriële praktijk om naleving van de specificatie aan te tonen. De fabriekstests worden uitgevoerd in de testruimte van Adwatec’s eigen fabriek in Kangasala, Finland.

 

Bewezen kwaliteit

 

Het kwaliteitssysteem voor ontwerp, fabricage en verkoop van waterkoelsystemen is gecertificeerd volgens de eisen van de ISO 9001: 2015-norm. Daarnaast hebben de systemen verschillende goedkeuringen van classificatiebureaus doorstaan, zoals Bureau Veritas (BV), Lloyd’s Register (LR), DNV GL en American Bureau of Shipping (ABS).

 

In de praktijk

 

’s Werelds grootste plug-in hybride ferry Color Hybrid van de Noorse cruiseferry-maatschappij Color Line is uitgerust met vier accupakketten. Deze bestaan uit verschillende batterijcellen die bij elkaar tot 5 MWh kunnen leveren. Hiermee kan dit schip tot 60 minuten bijna geruisloos en zonder uitstoot van schadelijke stoffen zoals stikstof, fijnstof (roet) en zwavel varen. Om deze accu’s te koelen, heeft men gekozen voor het waterkoelsysteem van Adwatec.

 

Deze hybride veerboot, die de vaardienst verzorgt tussen Noorwegen en Zweden, heeft een lengte van 160 meter en heeft ruimte voor 2000 passagiers en 500 auto’s. In 2019 heeft de Color Hybrid de award voor schip van het jaar ontvangen.

 

 

Bekijk de hybride veerboot business case

 

 

Fabrieksacceptatietest, inbedrijfstellen en onderhoud op afstand

 

In verband met de coronacrisis, heeft Adwatec het mogelijk gemaakt om de fabrieksacceptatietest (FAT) veilig via een online-omgeving te kunnen bijwonen. Wat betreft het inbedrijfstellen kan het lokale personeel bij de klant de praktische uitvoering doen met behulp van deskundige begeleiding online. Onderhoud op afstand kan worden gedaan met behulp van augmented reality.

 

 

Online productconfiguratie

 

Onze partner Adwatec heeft het mogelijk gemaakt om het configureren van uw waterkoelsysteem ook gemakkelijk zelf online te doen. Ga daarvoor naar de configurator van Adwatec (Engels) op hun eigen website. Na het invullen van uw gegevens, wensen en behoeften, ontvangt u van hen de specificaties en een gedetailleerde offerte per mail.

 

Wij helpen u graag verder

 

Heeft u een vraag of wilt u vrijblijvend advies? Neem gerust contact met ons op of bekijk onze blogpagina en pagina met business cases.

 

Over Berger Maritiem | Contact opnemen