EU Stage V ready SCR katalysator en roetfilter veerpont business case

Door: Jeroen Berger, 20 maart 2018  

Het in Bremen gevestigde bedrijf Fähren Bremen-Stedingen GmbH (FBS), die de veerdiensten verzorgd tussen Bremer en Weserufer, heeft onlangs haar nieuwste veerpont “FARGE” gedoopt. De ferry, die de Weser bij Bremen doorkruist, moest een milieuvriendelijk karakter meekrijgen. Dankzij de EU Stage V ready SCR katalysator en roetfilter van onze Duitse partner Fischer Abgastechnik GmbH & Co. KG, is de FARGE op dit moment de schoonste ferry op de Weser.

 

EU Stage V ready

 

De door Fischer Abgastechnik GmbH & Co. KG geïnstalleerde SCR katalysator en roetfilter is EU Stage V ready (zie figuur 1). Stage V slaat voor de binnenvaart op de emissie-eisen van de binnenvaartmotoren die uitgewerkt zijn in bijlage II van de EU verordening 2016/1628. In deze verordening zijn grenswaarden opgesteld voor de uitstoot van koolmonoxide (CO), koolwaterstoffen (HC), stikstofoxiden (NOx) en fijnstof (PM) bij binnenvaartmotoren. Met behulp van dit degelijke en betrouwbare uitlaatgassensysteem is onder andere de NOx-uitstoot met meer dan 80% gereduceerd en de PM-uitstoot met meer dan 90%.

 

Figuur 1: EU Stage V ready SCR katalysator en roetfilter voor de veerpont FARGE

 

Maatwerk staat voorop

 

Doordat de ruimte bij veel nieuwe, maar vooral ook bij bestaande schepen vaak beperkt is, heeft Fischer Abgastechnik GmbH & Co. KG zich gespecialiseerd in het aanbieden van maatwerkoplossingen voor schepen met een motorvermogen van 19 tot 10.000 kW. Onze Duitse partner kan dit realiseren, doordat zij: een eigen besturingssysteem, ureum injectiesysteem en deels in huis ontwikkelde thermomanagement systemen (brander) hebben ontwikkeld en zelf de 3D constructie doen, de CFD, FEM en vibratie analyses uitvoeren, en eigen software hebben ontwikkeld, waardoor zij ook volledig in eigen huis programmeren. Dit alles om zodoende de installatie passend te maken in de machinekamer.

 

Met de EU Stage V ready SCR katalysatoren kunnen de volgende emissies worden gereduceerd: NOx (70-98%), CO (80-98%), HC (80-90%) en PM (20-30%). CO(<98%), HC (<95%) en PM (90-99%) kan met het EU Stage V ready roetfilter worden gereduceerd.

 

Dat Fischer ook voor oude, bestaande schepen een EU Stage V ready-oplossing kan bieden, komt duidelijk naar voren in de business case voor het kraanschip MKS Empressa van familiebedrijf A.J. van Vliet & Zn. Met het installeren van onder andere dit uitlaatgassennabehandelingssysteem, heeft dit schip uit 1964, mede met onze hulp, zelfs een Green Award in ontvangst mogen nemen.

 

Lees meer business cases

 

Uw naam:
Uw e-mailadres:
Stel uw vraag:
 

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Bekijk ons privacy beleid voor meer informatie.