Roetfilter

Bent u op zoek naar een partner die u helpt bij het vinden en selecteren van een roetfilter die voldoet aan de EU Stage V emissiewaarden? Of het nu gaat om een binnenvaartschip, tanker, passagiersschip, sleepboot, patrouillevaartuig, offshore schip of mega jacht, wij adviseren u graag bij het maken van de juiste keuze. Door gebruik te maken van een roetfilter op uw schip kunt u de uitstoot van fijnstof aanzienlijk reduceren en voldoen aan toekomstige emissie wet- en regelgeving.

 

Wat is een roetfilter en hoe werkt het principe?

 

Een roetfilter is een filter die op de dieselmotor van een schip kan worden aangebracht, die tot meer dan 90% van het schadelijke roet kan opvangen. Het is hierbij verleidelijk om een roetfilter te zien als een soort zeef waar de uitlaatgassen door heen kunnen en de roetdeeltjes op blijven liggen. Dit is echter onjuist. Met name de allerkleinste deeltjes worden afgevangen doordat zij vastkleven aan de wanden van de poriën van het filtermateriaal.

 

Een roetfilter wordt zo dicht mogelijk bij de dieselmotor in het uitlaatsysteem van een schip gemonteerd. De deeltjes verzamelen zich dan in de roetfilter, die periodiek worden verbrand. Dit verbrandingsproces wordt ook wel regeneratie genoemd. Voor die spontane verbranding is een temperatuur van circa 600 graden Celsius nodig, die alleen bij zeer hoge motorbelasting wordt bereikt.

 

Om ook bij lagere motorbelasting tot regeneratie te kunnen komen zijn er over het algemeen twee oplossingen: of door kunstmatig de temperatuur van het uitlaatgas op te voeren, of door het aandeel stikstofdioxide te verhogen in het uitlaatgas met een oxidatiekatalysator en/of door het toevoegen van een additief aan de brandstof, waardoor de ontstekingstemperatuur van het roet wordt verlaagd.

 

 

Lees meer over het roetfilter van Fischer Abgastechnik

 

 

Wet- en regelgeving

 

Op gebied van emissie wet- en regelgeving, gebeurt er een hoop. Richten wij ons op de Europese binnenvaart, dan moeten vanaf 1 januari 2019 nieuw aangeschafte motoren voor binnenvaartschepen voldoen aan de Europese emissierichtlijn Non-Road Mobile Machinery (NRMM) Stage V. Motoren die al in de vaart zijn, behoeven geen aanpassing. Wij denken dat met de invoering van de nieuwe emissiewaarden men in de Europese binnenvaart niet meer om de toepassing van een roetfilter en SCR katalysator heen kan.

 

 

Lees meer over de Stage V emissie eisen voor de binnenvaart

 

 

Green Award binnenvaart

 

Bent u in het bezit van één of meerdere binnenvaartschepen? Dan informeren wij u graag over het volgende. Per 1 januari 2011 bestaat er een zogenaamd Green Award voor binnenvaartschepen die voldoen aan specifieke milieueisen. Het doel van het Green Award is om binnenvaartondernemers te erkennen die meer hebben gedaan om hun binnenvaartschip milieuvriendelijker te krijgen dan de geldende eisen. Naast een verbetering van het imago kan een milieuvriendelijk binnenvaartschip in veel gevallen zorgen voor een verbeterde positie bij ladingverwerving, een korting op havengeld en een extra financiële bijdrage bij uw bank.

 

Het Green Award voor de binnenvaart werkt volgens een puntensysteem. Met het installeren van een SCR katalysator in combinatie met een roetfilter kunt u al snel veel punten behalen om in aanmerking te kunnen komen voor een Green Award voor uw binnenvaartschip. Dat bewijst onder andere een kraanschip uit 1964 (zie de Green Award kraanschip business case voor meer informatie).

 

 

Lees meer over het Green Award voor de binnenvaart

 

 

Financiering en subsidie

 

Naast de hulp die wij u kunnen bieden bij het vinden en selecteren van het juiste roetfilter voor uw type schip, kunnen wij u ook ondersteunen bij uw onderzoek naar de mogelijke verkrijgbaarheid van subsidies en vormen van financiering.

 

Indien u investeert in een roetfilter dan kunt u bijvoorbeeld in aanmerking komen voor de investeringsregelingen MIA en Vamil. Doordat het roetfilter op de Milieulijst van 2018 staat, kunt u als ondernemer fiscaal voordelig investeren. Zo kunt u met de regeling Milieu-investeringsaftrek (MIA) van een investeringsaftrek profiteren die kan oplopen tot 36 procent van het investeringsbedrag en kunt u met de regeling willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) 75 procent van de investeringskosten afschrijven.

 

 

Lees meer over de MIA en Vamil voor uw roetfilter

 

 

Compleet en brandstofbesparend uitlaatgassensysteem

 

Samen met onze partner Fischer Abgastechnik gaan wij verder waar een roetfilter specialist ophoudt. Zo denken wij in complete en brandstofbesparende uitlaatgassensystemen voor de marine, zeevaart, offshore, binnenvaart, baggerij, visserij en de mega jachtbouw. Zo kunt u bij ons terecht voor een gedegen advies om geluid en trillingen binnen de gestelde normen te houden en om de emissie van de uitlaatgassen te reduceren.

 

Door een optimale afstemming en integratie van het roetfilter met een SCR katalysator, uitlaatgeluiddemper, vonkenvanger, ophangelementen, rookgassenkoeler en Orcan Energy’s efficiency PACK (restwarmtegenerator), kunnen wij u een stil (45 dB(A)), schoon (IMO Tier III en EU Stage V ready) en brandstofbesparend (6-9%) uitlaatgassensysteem adviseren op basis van uw wensen en eisen.

 

Service

 

Met de service van Berger Maritiem staan wij 24 uur per dag en 7 dagen in de week klaar om u snel en deskundig van dienst te kunnen zijn. Door de grote vakkennis van de door ons geselecteerde service specialisten, verlenen wij u een gedegen service voor uw roetfilter, waardoor vaarschema’s zo min mogelijk in gevaar komen.

 

 

Wij helpen u graag verder

 

Heeft u een vraag of wilt u vrijblijvend advies? Neem gerust contact met ons op of bekijk onze blogpagina en pagina met business cases.

 

Over Berger Maritiem | Neem contact op