EU Stage V ready SCR katalysator en roetfilter hybride veerpont business case

Door: Jeroen Berger, 27 juni 2017  

Het in Hamburg gevestigde bedrijf HADAG, die de veerdiensten verzorgd rondom Hamburg, heeft onlangs haar nieuwste hybride veerpont gedoopt. De Elbphilharmonie, zoals de veerboot wordt genoemd, heeft plaats voor 400 personen. Daarmee is het passagiersschip, gebouwd bij scheepswerf Pella Sietas GmbH, de grootste van hun vloot. De pont moest een milieuvriendelijk karakter meekrijgen. Onze partner Fischer Abgastechnik heeft de EU Stage V ready SCR katalysator en roetfilter mogen leveren.

 

Stil en emissiearm

 

Het 29,5 meter lange en 8,4 meter brede passagiersschip is gebouwd voor een maximale diepgang van 1,75 meter. De in acht maanden gebouwde veerpont wordt volgens Gabriele Müller-Remer, CEO bij HADAG, gekenmerkt als stil en emissiearm. Zo wordt de Elbphilharmonie onder andere hybride aangedreven. Het hybride systeem bestaat uit twee DI13 motoren van Scania met een vermogen van 375 kW en een Siemens EcoProp systeem, waarbij de stroomvoorziening kan worden overgeschakeld op batterijen. Voor het reinigen van de uitlaatgassen zijn de voortstuwingsmotoren voorzien van een EU Stage V ready SCR katalysator en roetfilter van Fischer Abgastechnik.

 

Net als bij de andere schepen in de vloot, wordt de restwarmte van de motoren benut voor de verwarming. Daarnaast is de hybride veerpont uitgerust met LED-verlichting en is er een walstroomaansluiting gerealiseerd. Ook is de rompvorm geoptimaliseerd om de weerstand te verminderen.

 

Meer zitplaatsen en opslag

 

Het hybride schip is zo ontworpen dat het benedendeks nu 154 zitplaatsen telt en 88 bovendeks. Aanvullend zijn er leuningen aangebracht voor meer veiligheid. Voor de fietsen zijn er vaste standplaatsen gerealiseerd. Ook aan ruimte voor de kinderwagens is gedacht.

 

Foto: EU Stage V ready SCR katalysator + demper van Fischer Abgastechnik

 

Foto: EU Stage V ready roetfilter van Fischer Abgastechnik

 

Lees meer business cases

 

Uw naam:
Uw e-mailadres:
Stel uw vraag:
 

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Bekijk ons privacy beleid voor meer informatie.