Ship Energy Efficiency Management Plan (SEEMP)

Vanaf 1 januari 2013 gelden nieuwe regels voor de energie-efficiëntie voor schepen groter dan 400 GT. Deze staan vermeld in MARPOL Annex VI, hoofdstuk 4. De regels vereisen een nieuw certificaat, het zogenaamde International Energy Efficiency Certificate (IEEC). Dit certificaat zal worden uitgegeven indien het schip is voorzien van een Ship Energy Efficiency Management Plan (SEEMP). Wat houden deze regels precies in en wat kunnen wij daarin voor u betekenen?

 

Nieuwe regels voor het International Energy Efficiency Certificate (IEEC)

 

Om precies te zijn wordt het International Energy Efficiency Certificate (IEEC) voor Nederlandse schepen uitgereikt door een klassenbureau wanneer een Ship Energy Efficiency Management Plan (SEEMP) aan boord is. Het SEEMP geeft hierbij een lijst van maatregelen om de energie-efficiëntie aan boord van een schip te optimaliseren, zonder grote kosten.

 

Op nieuwbouwschepen is vanaf 1 januari 2013 de Energy Efficiency Design Index (EEDI) verplicht gesteld. De EEDI technische file bevat alle technische documentatie die aantoont dat de energie-efficiëntie van het schip voldoet aan de toegestane limiet.

 

Het doel van het Ship Energy Efficiency Management Plan (SEEMP) is om niet alleen de energie-efficiëntie van het schip te verbeteren, maar ook om deze tussentijds bij te kunnen houden. Om die reden is de Energy Efficiency Operational Indicator (EEOI) geïntroduceerd. Hierbij kan het energieverbruik van een schip (of vloot) tijdens een bepaalde periode worden gevolgd.

 

Met de regels van het Ship Energy Efficiency Management Plan (SEEMP) wordt de reder en scheepsoperator aangemoedigd om bij elke stap van het SEEMP nieuwe technieken en praktijken te overwegen bij het optimaliseren van het energiegebruik van het schip. Dergelijke energie-efficiëntie maatregelen zullen namelijk moeten gaan leiden tot een verlaging van het brandstofverbruik. En daarmee ook tot een reductie van de CO2-emissies, wat mede dankzij de Green Deal voor de zeevaart en het klimaatakkoord steeds belangrijker wordt.

 

Opstellen van het Ship Energy Efficiency Management Plan (SEEMP)

 

Samen met onze partner VICUSdt kunnen wij een praktische bijdrage leveren bij het opstellen van het Ship Energy Efficiency Management Plan (SEEMP) voor uw schip of vloot. Zo kunnen wij de toe te wijzen Energy Efficiency Design Index (EEDI) beoordelen en kunnen wij u begeleiden bij de invoering van de Energy Efficiency Operational Indicator (EEOI).

 

VICUSdt heeft de juiste tools en mensen beschikbaar om het energieverbruik aan boord van een schip of vloot tijdens een bepaalde periode te kunnen volgen. Uitgangspunt is hierbij dat u als scheepseigenaar of reder uiteindelijk voldoet aan alle eisen die het International Energy Efficiency Certificate (IEEC) stelt.

 

Zoektocht naar efficiënte oplossingen

 

Hoewel steeds meer scheepseigenaren en reders willen voldoen aan de regels die het Ship Energy Efficiency Management Plan (SEEMP) stelt, is het vinden van slimme, efficiënte methoden en technieken voor velen vaak een uitdagende klus. Wij van Berger Maritiem hebben de juiste kennis en ervaring in huis om u te kunnen begeleiden en adviseren bij het vinden en selecteren van de juiste oplossing voor uw type schip.

 

Een oplossing waarmee u uw Energy Efficiency Design Index (EEDI) of Energy Efficiency Operational Indicator (EEOI) zou kunnen gaan verbeteren, is bijvoorbeeld met de restwarmtegenerator van onze Duitse partner Orcan Energy AG. Hiermee kunt u niet alleen uw Ship Energy Efficiency Management Plan (SEEMP) verbeteren, maar tegelijk ook besparen op uw brandstofkosten (6-9%) en uw CO2-voetafdruk reduceren.

 

Wij helpen u graag verder

 

Heeft u een vraag of wilt u vrijblijvend advies? Neem gerust contact met ons op of bekijk onze blogpagina en pagina met business cases.

                                                    

Over Berger Maritiem | Contact opnemen