Restwarmtegenerator

Ongeveer de helft van de energie uit de brandstof gaat via de uitlaat en het koelwater verloren als restwarmte. Om de energie-efficiëntie van uw schip te kunnen verhogen, hebben wij ons gespecialiseerd in het benutten van deze restwarmte. Zo kan de warmte die via de uitlaatgassen en het koelwater van uw geïnstalleerde scheepsverbrandingsmotoren verloren gaat deels worden teruggewonnen en omgezet in elektrische of mechanische energie.

 

Warmteterugwinning van uw geïnstalleerde scheepsverbrandingsmotor

 

Een toenemende urgentie voor CO2-reductie, een vermindering van de operationele kosten van het schip en de onlangs aangepaste IMO EEDI-regels, kunnen u als scheepseigenaar of reder aanzetten tot het nadenken over maatregelen voor een optimale benutting van de brandstof gebruikt door de motoren aan boord van uw schip.

 

Vanwege de hoge warmte-inhoud en temperatuur is warmteterugwinning via de uitlaatgassen van uw geïnstalleerde motoren een ideale manier om meer energie uit de toegevoerde brandstof te genereren. Er is al een restwarmtegenerator op de markt, die deze energie eenvoudig om kan zetten in mechanische of elektrische energie of waarbij u de warmte kunt benutten om bijvoorbeeld direct de warmtebehoefte voor verwarming of tapwater af te dekken.

 

Wij hebben het hier over de efficiency PACK (restwarmtegenerator) van onze Duitse partner Orcan Energy AG. Deze restwarmteterugwininstallatie zet de restwarmte uit de uitlaatgassen, het koelwater, maar ook reststoom of thermische olie om in elektriciteit of mechanisch vermogen (ter ondersteuning van de aandrijflijn). Hiermee kunt u jaarlijks tussen de 6 en 9 procent gaan besparen op uw brandstofkosten, uw CO2-voetafdruk fors gaan verkleinen en uw Energy Efficiency Design Index (EEDI) of Energy Efficiency Operational Indicator (EEOI) als onderdeel van het Ship Energy Efficiency Management Plan (SEEMP) significant gaan verbeteren.

 

De efficiency PACK is geschikt gemaakt voor schepen met een totaal geïnstalleerd motorvermogen van circa 500 kW tot 5 MW (en meer). Want hoewel de maximale output al 100 kW per efficiency PACK is, kan er door de modulariteit van het systeem voor grotere restwarmtebronnen meerdere PACKS worden gecombineerd (opererend als een eenheid), die bij elkaar tot zo’n 500 kW kunnen terugleveren. De efficiency PACK is onder andere toepasbaar in de sectoren: zeevaart, kustvaart, cruisevaart, fast ferries, offshore, binnenvaart, baggerij, visserij, marine en mega jachtbouw.

 

 

Lees meer over de efficiency PACK van Orcan Energy AG

 

 

Green Award binnenvaart

 

Bent u in het bezit van één of meerdere binnenvaartschepen? Dan informeren wij u graag over het volgende. Per 1 januari 2011 bestaat er een zogenaamd Green Award voor binnenvaartschepen die voldoen aan specifieke milieueisen. Het doel van het Green Award is om binnenvaartondernemers te erkennen die meer hebben gedaan om hun binnenvaartschip milieuvriendelijker te krijgen dan de geldende eisen. Naast een verbetering van het imago kan een binnenvaartschip met een Green Award onder andere zorgen voor een verbeterde positie bij ladingverwerving, een korting op havengeld en een extra financiële bijdrage van uw bank.

 

Het Green Award voor de binnenvaart werkt volgens een puntensysteem. Bekend is dat u met het installeren van een SCR katalysator en roetfilter al snel veel punten kunt behalen, om in aanmerking te kunnen komen voor een Green Award voor uw binnenvaartschip. Voor de efficiency PACK (restwarmtegenerator) kunnen er ook punten worden toegekend. De installatie kan worden gezet op de zogeheten vrije lijst van het Green Award programma van eisen.

 

 

Lees meer over het Green Award voor de binnenvaart

 

 

Huur-model

 

Graag brengen wij u ervan op de hoogte dat er bij Orcan Energy ook de mogelijkheid bestaat om de efficiency PACK (restwarmtegenerator) te huren. Op deze manier is er geen sprake van een investering die terugverdiend moet worden, maar van een vaste huurprijs die lager is dan de besparing op de brandstofkosten. Hierdoor ontstaat er voor u een positieve cashflow. Dit betekent, met andere woorden, dat er wat verdiend wordt, terwijl er tegelijkertijd wordt bijgedragen aan een duurzamere toekomst.

 

Energie-investeringsaftrek (EIA)

 

Een fiscale regeling die wij graag bij u onder de aandacht brengen, is de Energie-investeringsaftrek (EIA). Door te investeren in een restwarmtegenerator gebaseerd op de organische rankinecyclus (ORC) kunt u fiscaal voordeel behalen. Zo kan de Energie-investeringsaftrek (EIA) in 2019 u gemiddeld 11 procent voordeel opleveren. Dit is mede afhankelijk van uw rechtsvorm. Bijvoorbeeld of u een vennootschap onder firma (VOF) of besloten vennootschap (BV) heeft.

 

 

Lees meer over de EIA voor ORC gebaseerde restwarmtegenerator

 

 

Van een restwarmtegenerator naar een compleet uitlaatgassensysteem

 

Samen met onze Duitse partner Fischer Abgastechnik tillen wij de efficiency PACK (restwarmtegenerator) van Orcan Energy naar een hoger plan. Zo zijn wij samen met Fischer Abgastechnik en Orcan Energy in staat om u een uitlaatgassensysteem te leveren waarbij alle verschillende systemen naadloos op elkaar aansluiten en met elkaar zijn geïntegreerd.

 

Door een optimale afstemming en integratie van Fischer’s SCR katalysatorroetfilter, uitlaatgeluiddemper, vonkenvanger, ophangelementen, rookgassenkoeler en Orcan’s efficiency PACK (restwarmtegenerator), kunnen wij u een stil (45 dB(A)), schoon (IMO Tier III en EU Stage V ready), brandstofbesparend (6-9%) en CO2-reducerend uitlaatgassensysteem adviseren op basis van uw wensen en eisen.

 

Service

 

Met de service van Berger Maritiem staan wij 24 uur per dag en 7 dagen in de week klaar om u snel en deskundig van dienst te kunnen zijn. Door de grote vakkennis van de door ons geselecteerde service specialisten, verlenen wij u een gedegen service voor uw restwarmtegenerator, waardoor vaarschema’s zo min mogelijk in gevaar komen.

 

 

Wij helpen u graag verder

 

Heeft u een vraag of wilt u vrijblijvend advies? Neem gerust contact met ons op of bekijk onze blogpagina en pagina met business cases.

 

Over Berger Maritiem | Neem contact op