Green Award voor het kraanschip Empressa: duurzaam voorbeeld uit de binnenvaart
Auteur: Jeroen Berger • Publicatiedatum:
In 2017 ontving familiebedrijf A.J. van Vliet & Zn. de prestigieuze Green Award voor het kraanschip Empressa. Deze erkenning onderstreepte niet alleen de toewijding van het Ouderkerkse bedrijf aan duurzaam ondernemen, maar vormde ook de sleutel tot een meerjarig contract met het Havenbedrijf Rotterdam. De onderneming, gespecialiseerd in baggerwerk, hijswerkzaamheden, constructiewerk en het plaatsen van damwanden en palen, kreeg voor dit traject deskundige ondersteuning van Berger Maritiem.
“Wie wil er nu niet zeggen dat hij het zuinigst en schoonst vaart in de Rotterdamse haven?”, zei vader Hans van Vliet destijds met een glimlach. Samen met zijn zoon Jarno was hij trots op het behaalde Green Award-certificaat. “Het Green Award-programma werkt met een dynamisch eisenpakket dat regelmatig wordt aangescherpt. Onze Empressa voldeed al aan strengere eisen dan destijds verplicht waren”, lichtte Hans toe.
Jarno vulde aan: “De certificering is drie jaar geldig, maar we wisten toen al zeker dat we ook na die periode nog steeds zouden voldoen aan de dan geldende emissie-eisen — zoals de EU Stage V-norm.” Een bijzondere prestatie, zeker gezien het feit dat het kraanschip dateert uit 1964. Green Awards werden immers voornamelijk toegekend aan nieuwbouwschepen.
Desondanks bleef de Empressa, met een lengte van 55 meter, een breedte van 9,5 meter en spudpalen van 25 meter, altijd up-to-date en werd zij regelmatig verduurzaamd. Het schip was op dat moment al zes jaar VCA-gecertificeerd en werd in de aanloop naar de certificering opnieuw grondig gemoderniseerd.
Welke duurzame maatregelen zijn genomen?
Om in aanmerking te komen voor de Green Award, werd de voortstuwingsmotor uitgerust met een SCR-katalysator en een roetfilter voor uitlaatgasnabehandeling. Beide systemen werden geleverd door een partner van Berger Maritiem. Onafhankelijke metingen toonden aan dat de emissiewaarden toen al onder de toekomstige EU Stage V-normen lagen. Daarnaast werden twee nieuwe generatorsets en een nieuwe kopschroefmotor geïnstalleerd. Dankzij deze maatregelen ging het schip 80 tot 90 procent schoner opereren.
De waarde van een Green Award
De Green Award leverde niet alleen een beter imago op, maar bood ook financiële voordelen, zoals kortingen op havengelden en een sterkere positie bij aanbestedingen. “Duurzaamheid werd steeds vaker gewaardeerd en beloond,” stelde Hans van Vliet. “Bij aanbestedingen hadden we duidelijk een streepje voor.”
Hoe Berger Maritiem hierbij ondersteunt
Berger Maritiem begon met het analyseren van de bestaande situatie aan boord van de Empressa. Vervolgens werd een actieplan opgesteld en een haalbaarheidsstudie uitgevoerd. Alle technische, operationele en financiële aspecten werden daarbij meegenomen. Dankzij deze begeleiding kon de familie Van Vliet een onderbouwde keuze maken die leidde tot een duurzaam en toekomstgericht resultaat.
Lees ook het praktijkvoorbeeld: Duurzaam gecertificeerd kraanschip Rival uit 1965
Wilt u zien hoe andere binnenvaartschepen succesvol zijn verduurzaamd? Bezoek dan onze pagina met uitgelichte projecten en ontdek concrete voorbeelden van emissiereductie, brandstofbesparing en innovatieve technologieën aan boord. Leer hoe maatregelen zoals SCR-katalysatoren en roetfilters — zoals toegepast op het kraanschip Empressa — in combinatie met andere duurzame oplossingen bijdragen aan een efficiëntere en schonere bedrijfsvoering.